Whitewood en Immobel verzekeren hergebruik materialen Multi met Madaster

Author: Valérie Vermandel

Met Multi is er opnieuw een gebouw klaar voor een circulaire toekomst dankzij het digitale materialenpaspoort van Madaster. Het gebouw van ontwikkelaars Immobel en Whitewood wordt zo het eerste renovatieproject in België dat een digitaal materialenpaspoort krijgt in Madaster. En dat is nog niet alles: ‘Multi’ is het eerste CO2-neutrale kantoorgebouw in gebruik in Brussel. 

Het Multi-project, aan het de Brouckèreplein in Brussel, van ontwikkelaars Whitewood en Immobel geeft een tweede leven aan de beroemde Philips-toren uit de jaren ‘60. En een tweede leven geven dat is ook waar Madaster voor staat. “Dankzij het digitale materialenpaspoort van Madaster weten we over 50 jaar nog steeds welke materialen gebruikt zijn in Multi”, zegt Madaster-directeur Johan Klaps. “Bij een nieuwe renovatie kunnen die bouwstoffen dan hergebruikt worden en krijgen ze dus als het ware een derde leven.”

Het gebouw werd verbouwd door aannemer Cordeel naar een ontwerp van Conix RDBM Architecten, beiden reeds Madaster-partners. EPEA, een andere Madaster Max, maakte een Building Circularity Passport als onderdeel van hun begeleiding van het project. “Renoveren kreeg in dit project de bovenhand op een afbraak en nieuwbouw-scenario”, zegt Michael Moradiellos, directeur Real Estate van EPEA. “Via het principe van urban mining komt 2 procent van de nieuwe materialen van hergebruik via externe marktplaatsen, terwijl 89 procent van de gebruikte producten van het oude gebouw komt. ”

Met Multi willen de ontwikkelaars Immobel en Whitewood bijdragen tot de nieuwe dynamiek – door onder meer de uitbreiding van de voetgangerszone – van het centrum van Brussel. Met zijn 19 verdiepingen en 45.800 vierkante meter, biedt het gebouw een flexibel kader voor verschillende soorten werkruimten. Het gebouw is ondertussen volledig verhuurd aan verscheidene huurders die duurzaamheid hoog op de agenda plaatsen.

“Gebruikers komen terecht in kantoren gelegen in een gemengde, dynamische en perfect bereikbare wijk”, zegt Gwen Vreven Development Director bij Immobel.

“Multi staat garant voor een kwalitatieve uitbreiding van het gebied van de centrale boulevards. Het atrium van het gebouw, versierd met grote erkers en voorzien van een voor het publiek toegankelijke stadstuin zal een sterke verbinding vormen tussen de verschillende omliggende wijken en de voetgangerszone”, voegt Chief Development Officer Valérie Vermandel van Whitewood toe.

Latest news

Whitewood wishes you a merry Christmas and happy Newyear!

22 December 2022

Alides and Cityforward, a fund managed by Whitewood, are the new owners of Tower Bell, the company owning the IT Tower

20 December 2022

Our Chief of Development Valérie Vermandel is nominated for the Belgian Construction awards

24 November 2022

Whitewood en Immobel verzekeren hergebruik materialen Multi met Madaster

23 May 2022

Congratulations to Immobel… But also to our team

29 October 2021

Immobel and Whitewood sign 12-year lease agreement with Total for the first CO2 neutral office building in Brussels

1 April 2021